Hoe kies ik een haflinger hengst uit voor mijn haflinger merrie!

Hoe kies ik een haflinger hengst uit voor mijn haflinger merrie! Hoe kies ik een haflinger hengst uit voor mijn haflinger merrie!
Hoe kies ik een haflinger hengst uit voor mijn haflinger merrie! Hoe kies ik een haflinger hengst uit voor mijn haflinger merrie!
Hoe kies ik een haflinger hengst uit voor mijn haflinger merrie!
0 Review | Review toevoegen
Waar moet je allemaal aan denken voor dat je je merrie laat dekken? Hoe lees je in het paspoort het generatie overzicht (veulenboek)?
Haflinger
 

Heeft u een vraag over dit paard?

Stel ons uw vraag

Hoe kies ik de beste haflinger hengst uit voor mijn haflinger merrie.

Als eerste is het belangrijk om te weten van welke familie je paard is, je wil niet met een broer, vader, opa of oom dekken. Om te zien bij welke familie je paard hoort moet je in het paspoort kijken. Soms krijg je ook een los vel bij je paspoort dit noem je een generatie overzicht of veulenboek register. Op deze kaart kan je makkelijk zien wie de vader en moeder zijn. 
 

Hoe lees je het generatie overzicht (veulenboek register)?

Pak het paspoort van je merrie, of kijk op de generatie kaart of veulenboek register.
Hier staat wie de vader moeder opa en oma zijn van jou merrie.
Voorbeeld van veulenboek register van onze merrie.

Veulenkaart Hare majesteitWat kan je vinden op veulenboek register?

 • naam paard
 • geboorte datum paard
 • kleur en kenmerken
 • fokker
 • eigenaar
 • chip en levensnummer paard
 • hoeveel procent vreemd bloed 0% betekent 100% haflinger
 • Afgifte register Rosmalen, dit paard staat bij KVTH geregistreerd 
 • familie lijn vader en moeder en opa en oma, op jou lijst staan meer generaties maar voor dit voorbeeld heb ik er een paar weggelaten voor de duidelijkheid.
 

Welke bloedlijnen zijn er bij de haflinger?

Als eerste kijk je naar de naam van de Vader van je merrie, in dit geval is dat vader Stakkato of zoals we ook kunnen noemen een st lijn.
Nu vallen veel hengsten met de eerste letters st af want dan zou je inteelt kunnen krijgen. Dan kijk je naar de vader van de moeder dit is Nabucca hij is van de N lijn. Bij de haflingers zijn er 7 vader lijnen. A, B, M, N, S, St, W lijn. Bij deze merrie kan je gemakshalve nu zeggen dat je uit de A, B, M, S en W lijn een hengst mag kiezen.
Er zijn altijd uitzonderingen maar daar gaan we hier niet op in. Nu je weet uit welke lijnen je merrie komt kan je kiezen welke lijn je veulen zou moeten zijn. Elke hengst heeft zijn sterke en minder sterke kanten net als jou merrie, wat wil je verbeteren met het veulen, dit kan mede bepalen welke hengst keuze je doet.
 Hare majesteit met haar veulen hummer vader woodyDit zijn Hare majesteit en Hummer. Het veulen heeft altijd de naam van de eerste letter van de ouders, dit is een merrie veulen en begint dan ook met een H. Haar vader is Woody van Seadrift als ze een hengst was geweest had ze een naam gehad wat begint met een w. 

Regelgeving vanaf 2022 

Vanaf 2022 gaat de drie generatie inzicht in. er mag geen verwantschap zijn in drie generaties.
Terdekken merrie en dekhenst is stap een dan kijk je naar de ouders van beide daarna na de grootouders van beide. zijn ze geen familie dan is het mogelijk om met deze combinatie te dekken.

U kan kiezen uit de volgende hengsten 

Je hebt gekozen voor een bepaalde lijn wat nu? 

Wanneer laat je, je merrie dekken?

Als eerste moet je weten wanneer je merrie hengstig is. Op dat moment moet ze ook gedekt worden.Het hengstig worden is een cyclus van drie weken om de drie weken worden de meeste merries hengstig. Vind je het lastig om te bepalen wanneer je merrie hengstig is, vraag dan een dierenarts of die wil kijken wanneer het beste moment is om haar te laten dekken. Maak een afspraak met een hengstenhouder wanneer je jou merrie kan brengen. Meestal kan je haar na een week weer op halen. Als de hengstenhouder bij jou in de buurt woont kan je natuurlijk ook gewoon heen en weer rijden. 

Waar kan je je merrie laten dekken

In Nederland zijn verschillende haflinger hengst houders ze zijn allemaal aangemeld bij een fok vereniging NHPS of KVTH op deze site staan ook al de goed gekeurde hengsten die in nederland zijn. De meeste mensen kiezen de vereniging waar de merrie is in geschreven dit staat op de eerste bladzijde van je paspoort. Heb je een buitenlans paspoort vraag dan bij een van de vereniging of jou paard bij hun ingeschreven kan worden. Als je veulen geboren is stuur je het geboorte bewijs naar de vereniging en krijg je bericht wanneer je veulen gechipt word en het paspoort krijgt. Je kan ook bij de dierenarts vragen of deze hem haar chipt maar dan komt er in het paspoort naam familie onbekend 

Vind je het nog lastig om een keuze te maken?Hummer van de Achterduijst

wat voorbeelden waar je aan zou kunnen denken!

 • ik weet welke lijn ik wil, ja ga door nee lees bovenstaande nog een keer
 • waar staat de hengst heb ik vervoer, keuze ja maak een afspraak om de hengst te gaan bekijken in het echt ziet het er vaak nog mooier uit. of nee kies een hengstenhouder dichter bij of die met zijn hengst naar jou toe wil komen. zie websites van de vereniging NHPS of KVTH
 • Wat is het budget wat je wil uitgeven, vergelijk de prijzen, meestal word het meer aan bijvoorbeeld dierenarts kosten (scannen) en verblijf kosten merrie.
 • Bij welke vereniging ben je zelf nu aan gesloten kies daar een hengst uit
 • Hoe oud is je merrie, vanaf 3 jaar kan je een haflinger merrie dekken tot .....  als je voor het eerst wil laten dekken als ze boven de 10 is overleg met de dierenarts of het nog kan.
 • Vind je het belangrijk hoeveel manen (behang) je veulen krijgt?
 • Welke stokmaat heeft je merrie, is dit goed kies dan een hengst met dezelfde stokmaat.
 

Hoeveel kost het om een merrie drachtig te krijgen. 

 • Dekkosten dit verschilt per hengst
 • kosten dekking aan melden bij fokvereniging, dit doet de hengstenhouder voor jou.
 • Over al de prijzen komt 21% BTW
 • Dierenartskosten* dit hoeft niet maar kan wel, het ligt er aan hoe makkelijk alles gaat. in ieder geval een drachtigheidsscan.
 • Verblijfkosten van je merrie bij de hengstenhouder.
*

Dierenartskosten

 • Bij veel dierenartsen kan je een merriebegeleidingpakket kopen, hier zitten scans in op hengstigeid, 18 dagen evt dracht of wanneer het beste weer gedekt kan worden en op 40 dagen voor drachtigheid. Soms zijn er meer dingen om uit te sluiten waarom je merrie niet drachtig word dan is het fijn dat je z'n pakket hebt. Als je merrie de eerste keer draagt is dit een duur pakket, maar als ze een keer omloopt haal je dit er zeker uit. 
 • wij raden wel aan om met 40 dagen na dekking een drachtigheidsscan te laten maken, alleen al om te bewijzen dat ze wel of niet drachtig is.
Kosten geboorte, in de regel kan een merrie zelfstandig een veulen krijgen, maar er zitten altijd risico's aan.

Hoelang draag een merrie

Een merrie draag gemiddeld 11 maanden, of ook wel 335 dagen soms iets meer soms iets minder.
Wil je graag aanwezig zijn bij de geboorte, overleg dit met dan vooraf met je pension eigenaar, sommige pension eigenaren vinden het niet fijn als er veulens geboren worden op hun bedrijf, vraag dit goed na, het het geeft voor de pension eigenaar meer werk, merrie en veulen moet apart naar buiten kunnen niet in de groep staan enz. Is de plek waar je merrie staat geschikt om een veulen te krijgen de box waar ze in staat moet 12 m2 zijn nieuwe welzijnsnorm vanaf 2027.

Geschiedenis 

Er is al veel over de geschiedenis geschreven dus hier de link,  geschiedenis Haflinger Nederlands

Wat is het verschil tussen de verschillende bloedlijnen

Ja dat is een goede vraag ik ben al een poosje aan het zoeken wat het verschil is en kom nog niet tot een duidelijk verhaal.

Op welke leeftijd kan ik mijn merrie laten dekken?
Een merrie kan je laten dekken als ze 3 jaar is.
Tot wanneer kan je een merrie laten dekken, zolang de natuur dit wil, als een merrie hengstig word is het mogelijk.
Vraag aan je dierenarts of het lichaamelijk mogelijk is bij je merrie.

Merrie voor het eerst een veulen boven de 15 overleg met je dierenarts


Weet jij misschien meer?

Ik hebt dit geschreven, omdat ik 'de vraag' Welke hengst moet ik voor mijn merrie gebruiken? veel tegen kom op internet.  Meestal werd er dan voorbeelden van hengsten daar onder geschreven met als gevolg nog meer keus. Ik hoop dat ik je zo een beetje heb kunnen helpen om de keuze te maken, mis je iets mail dan even, samen weten we meer dan alleen. Vriendelijke groet Judith 

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.

Stel een vraag over dit product

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Jouw vraag is verzonden! Bedankt.

We zullen jou zo snel mogelijk voorzien van een antwoord.

Hulp nodig?

Heb je vragen, bel ons 0611417873.
Liefst tijdens kantoor uren.
Heeft u vragen over sneeuwringen kijk even naar de update, hoe het met het versturen gaat van uw pakket.